Foto: Theo Huijgens

Biografie

Joz Knoop (30/12/1957) woont en werkt in Rotterdam. Als dichter geeft hij met veel liefde en passie voordrachten in poëzie. Hij ontving in 1993 de Rotterdam Award, in 1997 de Dunya poëzieprijs en werd in 2000 verkozen tot de dichter van dat jaar bij Jambe te Delft. In 2004 stond Joz in de Nationale Slamfinale in Doornroosje, omdat hij de slam in januari te Amersfoort wist te winnen.

In 1990 ontwierp Joz een eigen dichtvorm, het jozzonet, zijnde een gedicht dat zich in zijn middelste regel spiegelt. Wie dit woord googelt kan zien dat deze vorm tot ver over onze landsgrenzen wordt gehanteerd door vele dichters.

In 2012 kwam zijn bundel “Adembenemend” uit, geïllustreerd met foto’s van Keith Brighouse en in november 2013 bij Uitgeverij De Muze te Leiden een overzichtsbundel van zijn werk van de laatste zestien jaar onder de titel “De driehoek is rond” met daarin gedichten en jozzonetten. Deze bundel is prachtig geïllustreerd door Hilde Zuurd.

In 2015 kwam zijn fotobundel met gedichten uit als hommage aan zijn geboortestad. Met zijn telefoon fotografeerde hij zijn stad met een verrassend resultaat. Zijn gedichten over Rotterdam zijn daarbij de illustraties. Titel: “Mijn gezicht is een stad”

In 2015 was Joz samen met Irene Siekman één van de initiatiefnemers van de Poëziebus. In 2015 reed hij elke kilometer van de tocht door Nederland en Vlaanderen. Ook de afleveringen van 2017 en 2019, de laatste rit maakte hij mee.

Vanaf 2015 leverde Joz in het Engels vertaalde jozzonetten aan het muzikale duo Sommerhus dat er muziek bij componeerde en ze nu zingt. Op YouTube zijn een 5-tal clips te beluisteren, die deze samenwerking heeft opgeleverd. Er is ook een avondvullend programma ontwikkeld met nog meer gedichten van Joz op muziek van Sommerhus, dat eerst in huiskamers werd uitgevoerd en later ook in Theater en buiten waar gevraagd.

In 2021 werd een muurschildering door Ricardo van Zwol aangebracht op een gevel aan de Emelissedijk in Rotterdam IJsselmonde. De organisatie was in handen van Jiske Foppe van de Stichting “De Zoek naar Schittering. Het onderwerp was een jozzonet van Joz’ zijn hand. In december 2020 gaf Joz workshops aan scholen in Hordijkerveld om de poëzie te promoten onder jongeren en om een onderwerp voor de muurschildering te krijgen van de kinderen.

In 2021 werd ook door Joz Knoop en Theo Huijgens een tentoonstelling voor de buitenruimte ontwikkeld omdat de COVID pandemie museumbezoek aan banden legde. Het werden 100 kunstwerken op A4 formaat gekoppeld aan 100 gedichten in het kader van de Stichting Werklicht. De expositie werd een onderdeel van Poetry International 2021 en later van de Kaapse Kunstroute. Daarna werd de expo ook “gevangen” in een boekwerk, door het Verhalenhuis Belvedère geproduceerd.

Joz treed graag op met zijn poëzie en heeft in de jaren 21 en 22 op beide Festivals Poëzie Lagogo en Noorderdichter aan de Bar zijn werk voorgedragen. In maart 23 werd hij gevraagd voor 2 workshops in Hoogvliet, waar hij de kinderen leerden gedichten te schrijven. In april 23 was hij een onderdeel van de Wijkenshows en speelde hij tijdens het Festival MoMo de rol van Erasmus in het sprookje “De lof der Rotheid” van Daryl Grootfaam. Op 5 mei was hij optredend dichter op het Bevrijdingsfestival in Delft.

Nog te verkrijgen dichtbundels:

  • Romance? Gedichten met beeldend werk van Margaret van Polanen Petel. (1992, uitgeverij RUPS)
  • Limiet nadert nul – De derde jozzonettenbundel. (1998, Between productions)
  • Vingerafdrukken, voordrachtsverzen (1995 Innocenti, Utrecht)
  • Adembenemend (2011, eigen beheer)
  • De driehoek is rond 2e druk (2023, Uitgeverij De Muze, Leiden)
Share This