Foto: Theo Huijgens

Biografie

Joz Knoop (30/12/1957) woont en werkt in Rotterdam. Als dichter geeft hij, hoewel hij veel en met liefde over zijn stad schrijft, meer buiten dan binnen de stadsgrenzen voordrachten in poëzie. Hij ontving in 1993 de Rotterdam Award, in 1997 de Dunya poëzieprijs en werd in 2000 verkozen tot de dichter van dat jaar bij Jambe te Delft. In 2004 stond Joz in de nationale slamfinale in Doornroosje, omdat hij de slam in januari te Amersfoort wist te winnen.

In 1990 ontwierp Joz een eigen dichtvorm, het jozzonet, zijnde een gedicht dat zich in zijn middelste regel spiegelt. Wie dit woord googlet kan zien dat deze vorm tot ver over onze landsgrenzen wordt gehanteerd door vele dichters.

Vanaf januari 2013 was Joz drie jaar wijkdichter van Beverwaard. Het wijkpark werd naar een jozzonet van zijn hand genoemd en heet nu “Cirkel van Gras”
In 2012 kwam zijn bundel “Adembenemend” uit, geïllustreerd met foto’s van Keith Brighouse en in november 2013 bij Uitgeverij De Muze te Leiden een overzichtsbundel van zijn werk van de laatste zestien jaar onder de titel “De driehoek is rond” met daarin gedichten en jozzonetten. Deze bundel is prachtig geïllustreerd door Hilde Zuurd.

In 2015 kwam zijn fotobundel met gedichten uit als hommage aan zijn geboortestad. Met zijn telefoon fotografeerde hij zijn stad met een verrassend resultaat. Zijn gedichten over Rotterdam zijn daarbij de illustraties. Titel: “Mijn gezicht is een stad”

In 2015 was Joz samen met Irene Siekman één van de initiatiefnemers van de Poëziebus. In 2015 reed hij elke kilometer van de tocht door Nederland en Vlaanderen.

Vanaf 2015 leverde Joz in het Engels vertaalde jozzonetten aan het muzikale duo Sommerhus dat er muziek bij componeerde en ze nu zingt.

In het najaar van 2016 kwam het eerste nummer uit van Hollandsch Metaal, een stripmagazine door 7 Rotterdamse tekenaars , met daarin een gedicht van Joz “verstript” door tekenaar Ulrik Nilsson.

Nog te verkrijgen:
Romance? Gedichten met beeldend werk van Margaret van Polanen Petel. (1992, uitgeverij RUPS)
Limiet nadert nul – De derde jozzonettenbundel. (1998, Between productions)
Vingerafdrukken, voordrachtsverzen (1995 Innocenti, Utrecht)

Share This